Baleseti jegyzőkönyv beküldési útmutató – e-papír

A munkabaleseti jegyzőkönyvet a baleset hónapját követő hónap 8. napjáig kell megküldeni a munkavédelmi felügyelőség, és az egészségbiztosítási pénztár részére!

Tájékoztató munkabalesetről, ill. üzemi balesetről:

 1. Munkabaleseti jkv-t kell készíteni, ha a munkabaleset keresőképtelenséggel jár.
 2. Munkabaleseti jkv-t az „OMMF”-hez megküldeni csak akkor kell, ha a keresőképtelenség több, mint 3 munkanap.
 3. Munkaképtelenséget nem eredményező munkabaleseti bejelentőlapot kell készíteni, ha a munkabaleset nem járt keresőképtelenséggel, de a sérült orvosi ellátásban részesült.
 4. Üzemi baleseti jkv-t kell készíteni, ha a sérült munkába / hazafelé menet szenvedett balesetet.
 5. Az üzemi baleset elismeréséről szóló határozatot „Társadalombiztosítási kifizetőhely” esetén a kifizetőhely Tb. ügyintézője hozza meg, „nem Társadalombiztosítási kifizetőhely” esetén pedig az egészségbiztosító.
 6. A munkabaleset tényét elismerő határozat nem azonos az üzemiséget elismerő határozattal.

A technológiai fejlődés eredményeképpen a munkabaleseti jegyzőkönyveket elektronikusan kell benyújtani az illetékes hatóságokhoz.

Az űrlapok elektronikusan, itt nyújthatók be: https://epapir.gov.hu/level/uj, mely a cégkapuhoz, ill. az ügyfélkapuhoz kapcsolódik.

Segítséget itt talál ennek a használatához: https://epapir.gov.hu/sugo és itt: https://segitseg.magyarorszag.hu/segitseg/epapir.html

Segédlet az e-papír használatához – érthetően:

 1. Gépelje be a keresőbe ezt: https://epapir.gov.hu , erre megnyílik az e-papír felület, ahová a saját ügyfélkapu regisztrációjával be tud lépni, és a belépés után megnyílik a hivatalos levelező felület.
 2. Itt pipálja be a Cégkapu lehetőséget, és írja be a cége adatait.
 3. Lejjebb görgetve az Ügytípus mezőbe kezdje el begépelni a „munkavé” szót. Erre megjelenik a megfelelő ügytípus, arra kattintson rá! Ekkor automatikusan kitöltődik az előtte levő mező, a Témacsoport.
 4. Ezután válassza ki a listából a Címzett Kormányhivatalt, töltse ki a Tárgy rovatot, és írjon nekik pár kedves sort… mert anélkül nem tud továbblépni a melléklet feltöltéséhez…
 5. A többi már megy magától…
 6. Ha a baleset nem a cég székhelye szerint illetékes megyében történt, akkor ezt kétszer kell végigcsinálni:
  1. egyszer a baleset helyszíne szerinti Kormányhivatal Munkavédelmi felügyelőségének (kivéve, ha külföldön történt a baleset, mert akkor szintén csak a székhely szerint illetékes Kormányhivatalnak kell megküldeni),
  2. egyszer pedig a székhely szerint illetékes Kormányhivatal Egészségbiztosítási pénztárának.

Remélem segítségére volt jelen összeállításom.

Jó munkát!